Хамамелис – волшебник за кожата

Хамамелис или американска леска (Hamamelis virginiana)  е грмушка со жолти цветови кои личат на стебленца. Потекнува од САД, каде Индијанците често го користеле како лек за рани. Го мешале со ленено с…

Врбовица – лек за простата

Врбовица (лат. Epilobium parviflorum) е растение кое отсекогаш било спомнувано како најдобар лек за простатата, на сите континенти, култури и јазици. Постојат повеќе видови, а сите му припаѓаат на род…

Каснување од змија – третман и превенција

Змиите (лат. Serpens) живеат низ целиот свет, во многу различни средини, од планински области до слатководна и морска вода, но најголем број живеат во тропските предели. Во Европа единственото место к…

Вркута за женски болести

Вркута (лат. Alchemilla vulgaris.), позната и како бисерок, моминска наметка. Името и’ потекнува од арапскиот збор alkemelych, алхемичар, а го добила од страна на старите писатели поради своите …

Витамин П

Витамин П претставува група на соединенија на билни гликозиди, флавони и флавоноиди и тоа: троксерутин (витамин П4), рутин (застапен во хељдата), хесперидин, ериодиктин (портиокал и лимон), тангеретин…