Ајурведа – индиската уметност на долговечноста

Ајурведа е традиционална индиска медицина. На санскрит зборот “ајурведа“ е буквално преведен како „науката на животот“ или „уметноста на долговечноста“. Ајурведата постои повеќе од 5000  години, а од …

Лековити својства на оригано

Оригано или див риган (Origanum vulgare), потекнува од грчкиот збор „орос“ што значи планина, и „ганос“ што значи среќа. Постојат повеќе од 20 видови, а потекнува од јужните делови на Европа, а денес …

Хмељ – традиционална медицина и пиво

Хмељот се користи со векови за производство на пиво, но и како лек во традиционалната медицина. Најмногу е распространет во централна Европа и западна Азија. Латинско име му е Humulus lupulus, има гор…

Ласер – медицина на иднината

Употребата на ласер во физикалната и рехабилитациската медицина се поврзува со дејството на светлината со електромагнетски зрачења. Концентрираната енергија ослободена со ласерска проекција на светлин…