Канабис – контроверзна билка на новото време

Канабис (лат. Cannabis) е билка позната и под името коноп, за која е карактеристично долго зелено стебло и опоен мирис. Таа својата максимална висина ја достигнува во рок од 6-8 месеци и е една од бил…

Дренка – спас за имунолошкиот систем

Дренката (лат. Cornus mascula) е распространета низ целиот свет, освен во Австралија и кај народот е позната како вистинско богатство на витаминот ц, како и подигнувач на имунитетот. Ова овошје е почи…

Линцура – специфична и корисна билка од природата

Линцура (лат. Gentiana Lutea) е повеќегодишна билка која достигнува висина до 1,5 метри, со жолтеникави цветови. Најзастапена е на планински ливади и околу грмушки и пусти места, а позната е по тоа шт…

Ова сигурно не сте го знаеле за хомеопатијата!

Хомеопатијата претставува медицинска наука, чија цел е поттикнување на природниот капацитет на самолечење и самоодбрана на организмот. За разлика од другите начини на лечење, нема штетни несакани ефек…

Лекување со храна – нова алтернатива

Светските трендови укажуваат на зголемено користење на здравата храна како алатка за подобрување на сопственотo здравје, дури кога станува збор за сериозни болести на органите. Секако, терапијата со х…