Чили пиперки – хероите на Мексико

Чили пиперки се лути пиперки кои потекнуваат од семејството Capsicum, познати се по својот зачинет, пикантен вкус, а популарни се и како состојка на многу јадења и сосови. Потекнуваат од Мексико, каде…

Мексико – страсниот југ

Државата Мексико е федерација која се состои од 31 сојузна држава, а граничи со САД, Гватемала и Карипско Море. Се смета дека луѓето првпат таму се населиле пред 40 000 години, а околу 1800 година пне…

Чувар куќа – заштитник од безброј болести

Чувар куќа (лат. Sempervivum) е лековита билка која потекнува од Мексико. Името го добила поради распространетoста на крововите на куќите, каде некогаш масовно се одгледувала поради верување дека штит…

Бурито

Бурито е традиционално јадење во Мексико. Карактеристично е по тоа што во Мексико се служи само со грав или месо. Доколку имате желба дома да подготвите бурито, потребно Ви е: • 300 г пилешко • ½ зеле…

Агава – славната мексиканска кралица

Агава потекнува од семејството лилјани, иако поради нејзиниот изглед до неодамна се мислело дека е од семејство кактуси. Латинското име и е Аgava americana. Ова е пустинско растение кое потекнува од М…