Боранија – мешунка богата со витамин К

Боранија (Phaseolus vulgaris) претставува често потценет, но сепак многу здрав и хранлив зеленчук, кој во облик на сочни мешунки во полузрела состојба се користи во исхраната. Потекнува од Мексико од …

Гравот е пријател на здравјето

Грав е едногодишно растение од фамилијата Fabacea. Ова е најпозната мешунка донесена од Америка во Европа во 16-от век, заедно со компирот и пченката. Јужноамериканските Индијанци го саделе уште пред …