Портокал – ѕвезда меѓу лековитите овошја

Портокал или Citrus aurantium спаѓа во групата јужно овошје (агруми) и претставува тропско до суптрoпско, мало, зелено дрво со височина од 5-8 метри. Плодот кој се користи во исхраната е со портокалов…

Што треба да знаеме за бронхитисот?

Бронхитис претставува воспаление на бронхиите. Воспалението предизвикува отекување на слузницата на овие дишни цевки, нивно стеснување и промовирање на секрецијата на инфламаторна течност. Стеснување …

Цинк – за јакнење на имунитетот

Цинкот претставува минерал кој ја има истата улога како и витаминот Ц во третман на настинка и грип. Тој претставува еден од најзначајните минерали во човековиот организам кој е важен во одржувањето н…

Зошто треба да јадеме лук?

Лукот (Alluim sativum) е еден од најстарите култивирани растенија во светот, а луѓето се веќе одамна запознаени со неговите лековити својства. Тој се одгледувал многу оддамна. Бил опеан во Одисеја как…

Маџун – природен лек со стара традиција

Маџунот уште наречен гроздов слад, е специјалитет добро познат на нашите предци, како по својот оригинален вкус и арома, така и по благотворното дејство врз човековото здравје. Маџунот се добива со из…