Кивано – африканска рогата диња

Кивано, лат. Cucumis metuliferus или африканска рогата диња, потекнува од Африка, поточно од Зимбабве. Ова растение стана популарно надвор од Африка по 1930 година, кога успешно почна да се одгледува …

Зеолит – природен лековит минерал

Зеолит е природен минерал, формиран со мешање на лава со алкални подземни води. Неговите кристали содржат микроелементи како натриум, калциум, калиум и магнезиум. Како помошно средство за лекување се …

Натриум и калиум – главни електролити во организмот

Натриум и калиум се едни од главните електролити во човековиот организам. Натриумот е важен елемент за одржувањето на распределбата на течностите и за рН рамнотежата помеѓу киселините и базите и водат…

Кисела зелка – подарок од Словените

Киселата зелка отсекогаш била ценета, особено како лек. Начинот на подготовка потекнува од Словените, а се користи и денес. Морепловецот Џејмс Кук својата посада ја хранел со кисела зелка за превенциј…

Сода бикарбона – лек и средство за чистење

Сода бикарбона или натриум бикарбонат, (NaHCO3) е бел прав кој може да се употребува на многу начини. Може да се користи како лек, за чистење, за одржување на лична хигиена и убавина. Сода бикарбона ј…