Какво влијание има музиката врз нашата психа?

Музиката отсекогаш имага големо влијание врз човекот, како на неговата психа, така и на културолошкиот развој на општеството. Музиката служи за опуштање, за забава, за лекување на болести или слични а…

Портокал – ѕвезда меѓу лековитите овошја

Портокал или Citrus aurantium спаѓа во групата јужно овошје (агруми) и претставува тропско до суптрoпско, мало, зелено дрво со височина од 5-8 метри. Плодот кој се користи во исхраната е со портокалов…

Бакар – претставник на микроелементите

Бакар е претставникот на микроелементите, што би значело дека на човековото тело му се неопходни многу мали количини од овој минерал за да може истото да функционира нормално. Без разлика на количинат…

Кава Кава – лек за подобро расположение

Кава кава (лат. Piper methysticum) потекнува од Северниот Пацифик. Покрај името, нема никаква врска, ниту сличност со кафето. Сродна е со нане. Ова растение се користело во медицински, религиозни и со…