Боранија – мешунка богата со витамин К

Боранија (Phaseolus vulgaris) претставува често потценет, но сепак многу здрав и хранлив зеленчук, кој во облик на сочни мешунки во полузрела состојба се користи во исхраната. Потекнува од Мексико од …

Што е остеопороза?

Остеопорозата е болест која се карактеризира со намалување на минералната густина на коските и нивно истенчување и може да предизвика појава на фрактури. 80% од заболените од остеопороза се жени, а на…

Калинка – овошје со лековита моќ

Калинката е грмушесто дрво кое успева во краевите со топла клима, а поради големиот број семки, претставува симбол на плодноста. Потекнува од регионот на Иран и северна Индија, од каде старите Грци ја…

Сирење – идеална храна за луѓе на диета

Првите записи за производството на сирење се пронајдени во египетските папируси, пред повеќе од 8000 години. Уште тогаш луѓето забележале дека ако млекото стои подолго време, се претвора во релативно …

Флуор против кариес и остеопороза

Елементарниот флуор е многу реактивен жолто-зелен гас со остар мирис кој заради својата реактивност во природата не се наоѓа самостојно. Најчесто се сретнува во облик на соли (флуориди) во земјата и м…