Ботулизам

Ботулизам е болест што ја предизвикува бактерија позната како „Clostridium botulinum“, грам позитивна бактерија која се размножува во анаеробни услови. Бацилот и неговиот егзотоксин се уништуваат на т…

Вуду магија – вистината зад фикцијата

За вуду магијата сме читале многу пати. Но која е вистината зад фикцијата на оваа древна магиска пракса од Африка? Вуду или вудон е збир на магиски верувања и пракси кои се користат во некои делови на…

Парализа на сон – илузионистички кошмар

Парализа на сон (или хипнагогија) е парализа која е поврзана со спиењето. Првата дефиниција ја дава др.Самуел Џонсон во својот речник како кошмар (англиски nightmare). За овој феномен се сметало дека …