Компир – дар од природата

Компир (Solanum tuberosum), скромна намирница која припаѓа на фамилијата Solanaceae и има важна улога во развојот на човештвото. Се нарекува подземен резервоар на енергија, бидејќи изобилува со скроб …

Саша инчи – планински кикирики

Саша инчи (лат. Plukenetia volubilis linneo), наречено уште планински кикирики и Инка-кикирики, е растение кое потекнува од Перу, а им било познато на Индијанците и другите народи на Амазон илјадници …

Сончоглед – од приказни за сонцето, до богатство од здравје

Легендата вели дека сончогледот го создал Аполон, богот на сонцето. Тој ја претворил заљубената девојка во цвет – како таа секој ден би можела да го следи сонцето во неговото поминување на небот…

Черимоја – овошје од долината на Андите

Черимоја (Annona cherimola) е име на плодот од дрвото Анона черимоја. Расте во долината на Андите, на надморска височина од 1500 метри, од Колумбија до Перу. Ова растение поднесува и пониска температу…