Пимет – сенаменски зачин

Пиметот (лат. Pimenta dioica) се одгледува во Мексико и Индија, но, најдобриот пимет доаѓа од Јамајка. Поради тоа е познат и како “бибер од Јамајка“. Има пријатен мирис што потсетува на цимет, каранфи…