Маргарита

Најдобрата маргарита е онаа која што е направена од текила со добар квалитет, по можност 100% агаве текила. Состојки: текила 1 зелен лимон исчен на парчиња Крупна сол Коцки мраз 1 цела и ¼ шолја сок о…

Личи – растението на кинеските императори

Личи (лат. Litchi chinensis) или азиска цреша, потекнува од југозападна Азија, од јужниот дел на Кина, Индонезија и Филипини. Ова е многу популарно овошје во Кина, каде што се одгледува веќе 4000 годи…

Аперитиви и дигестиви

Аперитив е пијалок кој треба да се консумира пред јадење, бидејќи го стимулира апетитот,додека за полесно варење, по јадењето се пијат дигестиви. Францускиот збор „аpéritif„ е изведен од латинскиот зб…

Што знаеме за апсинтот?

Апсинт е пијалок кој се прави од пелин (Artemisia absinthium), анасон, коморача, шеќер и со процентуална застапеност на алкохол и до 74 %. Иако потеклото точно не се знае, се смета дека е од Стар Егип…

Ајран – турски национален пијалок

Ајранот е турски традиционален пијалок, кој е најраспространет во Централна Азија, но и во доста голем дел од Европа. Во некои азиски држави ајранот има друго име, но составот е ист или сличен. На при…