Соја – храна и лек

Соја е растение од семејството Fabaceae. Расте помеѓу 67 центиметри и 2 метри, во зависност од сортата и условите за раст. Има исправено и разгрането стебло со големи листови и бели и виолетови цвеќињ…

Грејпфрут – најјакиот природен антибиотик

Грејпфрут (Cirtus paradisi) претставува тропска билка од фамилијата на аргуми со горчлив вкус. Тоа е зимзелено дрво кое вообичаено расте до 6 метри. Плодот е светло жолт до зеленкаст, а постои и сорта…

Карамбола – необично овошје во форма на ѕвезда

Карамбола (Averrhoa carambola) е тропско овошје. На санскрит ова име значи “оној кој го поттикнува апетитот“. Во светот има добиено и други имиња, како кинеска ѕвезда, билимби, спу и нак. Карамболата …

Лимета – овошје за секој дом

Лиметата (лат. Citrus aurantifolia) претставува овошје со големи зелени плодови, слично на лимон. Припаѓа на групата цитруси, иако се разликува по некои особини од лимонот, особено по количеството на …