Лековити својства на оригано

Оригано или див риган (Origanum vulgare), потекнува од грчкиот збор „орос“ што значи планина, и „ганос“ што значи среќа. Постојат повеќе од 20 видови, а потекнува од јужните делови на Европа, а денес …

Псоријаза

Псоријаза е хронична, генетски детерминирана кожна болест која се карактеризира со црвенило и задебелувања на кожата покриени со сребрено-бели, меки и суви лушпи. Ваквите промени најчесто се јавуваат …

Смил – тајната на вечната младост

Според Одисејата на Хомер, Одисеј ја запознал божествено убававата Наусикаја на нејзиниот остров, а тајната на нејзината убавина била во маслото од цветот кој никогаш не можел да овене. Иако се работи…

Лекување со кал

Калта е богата со минерали и ензими. Овој вид на терапија се користел за нега на кожата во речиси секој дел од светот од многу одамна. Уште се нарекува и „фанго“, што на италијански значи кал. Египќан…

Ноќниче – цветот на темнината и здравјето

Ноќничето или Oenothera biennis, потекнува од Америка, а во Европа пристигнува во текот на 17. век. Северноамериканските Индијанци го користеле при зацелување на рани и смирување на кожни иритации, но…