Гравиола – растение кое лекува рак

Гравиола (Annona muricata) е зимзелено растение со потекло од Централна и Јужна Америка. Денес расте во Мексико, на Карибите, Колумбија, Перу и Венецуела, а може да се најде и во некои делови на Африк…

Аспарагус – чувар на здравјето

Аспарагус (лат. Аsparagus officinalis) е билка која е позната уште од Aнтичкиот свет, каде особено била почитувана од Римјаните и Старите Грци. Оваа билка не е доволно позната во Македонија, а претста…

Карфиол против мозочен удар

Карфиол (Brassica oleracea var. botrytis) претставува зеленчук кој припаѓа на фамилијата зелки (брокула, зелка, кељ) со голема хранлива, а ниска калориска вредност. Во пределот на Медитеранот, особено…

Најлудите медицински верувања низ историјата

Медицината низ децениите ги има менувано своите „техники“ и пракси на лекување, од кои некои биле неконвенционални, некои биле болни и непотребни, а некои биле, едноставно чудни. Во овој текст прочита…

Вистинските предизвици за секој хороскопски знак

Заборавете на новогодишните резолуции! Резолуциите како откажување од цигари и разни диети речиси ретко успеваат. Дури и психолозите советуваат дека апстиненцијата од цигари е најдобро да започне дури…