Забрзајте го заздравувањето на раните

Во моментот кога ќе се повредите, битно е раната веднаш да се дезинфицира. Потребно е да ја измиете раната и да ставите фластер. Не ја допирајте. Кога ќе ја миете раната, не користете премногу силни с…

Зелка за добро здравје

Зелката (Brassica oleracea var. Capitata), настанала со селекција на дивата зелка во подолг временски период. Најстариот вид зелка е пронајден во Древна Кина, 4000 год п.н.е., а позната била и во Анти…

Манука мед – чудото од Нов Зеланд

Манука медот е стар илјадници години. Потекнува од Нов Зеланд, каде што домородното население од него се’ уште подготвува тоници и пијалоци. Се работи за монофлорен мед што го произведуваат пчел…

Вероника – билка на лековитоста

Вероника (лат.Veronica officinalis) е повеќегодишна билка која најмногу се појавува на подрачјето на Азија, Северна Америка, но и европските земји. Оваа билка во минатото била најмногу ценета од Римја…