Стоп за мачнината при патување!

Болест на движење, морска болест или кинетоза е природна реакција на организмот на движењето. Симптомите на оваа болест вклучуваат вртоглавица, гадење, ладна пот, главоболка, повраќање и сл. Најчесто …

Отворете ги вратите од домот за природата

Човештвото во своите почетоци било тесно поврзано со природата. Со други зборови, природата била нашиот дом. Денес сме доста дистанцирани од неа, поголемиот дел од времето го поминуваме во зградите и …

Убави и отровни – совети за третман на украсни растенија

Цвеќето е омилен украс на многу домови, но, меѓу домашните растенија постојат и оние со кои одредени видови на контакт можат да бидат опасни по здравјето, а во екстремни случаи, дури и да предизвикаат…

Фитотерапија – од природа, до здравје

Фитотерапија е метод на лекување и превенција на болести со користење на лековити растенија или нивни делови (цвет, лисја, корен), употреба на состојки (етерични масла, екстракти и други изолати) и го…

Како да ги сочувате собните цвеќиња додека сте на одмор?

Ако немате соседи во кои имате доверба или едноставно не сакате никој да оптеретувате да ви ги залива цвеќињата додека сте на одмор, можете се’ сами да направите пред да отидете на одмор.  Сакси…