Пелин – најпочитуван и најкористен лек

Вермут, бел пелин и осенац се чести имиња за пелин (Artemisia absinthium), едно од најпочитуваните и најдолго користените лековити растенија. Иако е симбол на горчина, името потекнува од грчкиот збор …

Рен – домашна аптека

Веќе споменавме зошто е толку корисно ренот да се вклучи во исхраната. Освен што може да се користи како додаток на јадењата и како салата, може да се користи и како лек. Еве неколку примери како да н…

Рен – чистач на организмот

Исхрана богата со рен е особено корисна за дијабетичари, но и за оние кои постојано ги мачи чувството на замор или имаат забавен метаболизам. Ренот претставува повеќегодишна зелјеста билка (Cochlearia…

Детелина – среќното растение

Детелина (лат. Trifolium) расте на сите континенти, освен Австралија и Антарктикот. Ова растение често се сретнува како симбол: главен симбол на Ирска (shamrock), во христијанството е симбол на Свети …

Ѓаволска канџа – против болки и настинки

Ѓаволска канџа (Harpagophytum procumbens) е растение кое потекнува од Јужна Африка. Името го добива поради своја специфична форма која потсетува на канџа. Африканските племиња веќе 1000 години ја кори…