Компир – дар од природата

Компир (Solanum tuberosum), скромна намирница која припаѓа на фамилијата Solanaceae и има важна улога во развојот на човештвото. Се нарекува подземен резервоар на енергија, бидејќи изобилува со скроб …

Рен – чистач на организмот

Исхрана богата со рен е особено корисна за дијабетичари, но и за оние кои постојано ги мачи чувството на замор или имаат забавен метаболизам. Ренот претставува повеќегодишна зелјеста билка (Cochlearia…

Маслинка – ефикасно средство против современите болести

Маслинката (Olea europaea) и маслиновото масло се користеле уште во времето на старите Грци и Римјани, а и денес овие производи се многу ефикасни во борбата против современите болести. Па дури може да…

Хидротерапија – природно лекување и опуштање на телото

Кoга станува збор за лекување на телото на природни начини, хидротерапијата се смета за еден од најдобрите. Позната е како добар начин на опуштање на мускулите и срцето, а се смета и за одлична гимнас…

Морач – природен подигнувач на имунитетот

Морач (лат. Foeniculum vulgare) е двегодишна или повеќегодишна билка, најмногу распространета околу Средоземното Море. Достигнува висина до 2 метри, самоник е, со пријатен мирис и сладок вкус. Постоја…