Оризот е дар од боговите

За оризот се знае повеќе од 5000 години. Потекнува од Индија и Кина, од каде е пренесен во Сирија и источна Африка. Во Европа почнал да се одгледува во 8 век. Во митологијата на Далечниот Исток, оризо…

Саке – јапонско вино од ориз

Саке е алкохолен пијалок од јапонско потекло, направен од ферментиран ориз. Исто така го нарекуваат вино од ориз, иако во процесот на подготовка наликува на пиво. Разликата е во употребата на ориз нам…

Коктел од јагоди

Јагодата е кралица на пролетта. Доколку ви е здодевно да ги јадете јагодите сурови, направете еден брз коктел, кој е истовремено освежителен и многу вкусен. Состојки: 2-3 јагоди Сок од лимон(или лимет…