Селен за здраво срце

Името селен потекнува од грчкиот збор selene што значи месечина. Важноста на селенот за човековиот организам е воочена во 1979 година кога болеста Keshan (облик на кардиомиопатија која се јавува кај м…

Јапонско јаболко – вкусот на доцната есен

Јапонско јаболко е овошје кое станува вкусно за јадење во овој период од годината, кога на организмот му е потребна храна богата со витамини и минерали, за да се заштити од претстојната сезона на наст…

Сè што не сте знаеле за ловорот

Ловорот (лат. Laurus nobilis) потекнува од западна Азија, од каде што е проширен до Медитеранот. Во античките времиња се сметал за свето дрво на богот Аполон. Познатиот ловоров венец се доделувал на п…

Хипотироидизам

Хипотироидизам претставува пореметување на метаболизмот како резултат на намалено лачење на тироидни хормони во крвта. Ретко вредностите на тријодтиронин и тироксин се во нормална граница, дури и пока…

Синап

Првиот напишан запис за синапот потекнува од пред 5000 години, а се спомнува во Новиот завет во кој царството небесно се споредува со семките од синапот. Исто така, овој зачин го користеле и Грците и …