Дуња – симбол на плодност и здравје

Дуња (лат. Cydonia oblonga) потекнува од југозападна Азија, односно од Персија и Анадолија. Позната е под името „сидониска круша“. Дрвото на ова овошје може да расте до 7 метри, а често расте во облик…

Черимоја – овошје од долината на Андите

Черимоја (Annona cherimola) е име на плодот од дрвото Анона черимоја. Расте во долината на Андите, на надморска височина од 1500 метри, од Колумбија до Перу. Ова растение поднесува и пониска температу…

Синап

Првиот напишан запис за синапот потекнува од пред 5000 години, а се спомнува во Новиот завет во кој царството небесно се споредува со семките од синапот. Исто така, овој зачин го користеле и Грците и …