Таан алва – ем вкусно, ем здраво

Таан алва (арапски ḥalwā, ‏حَلاو‎) изворно претставува вид на благо кое потекнува од Арапските земји, но се смета дека е турски производ. Како десерт најмногу се приготвува во Босна и воопшто на Балка…

Baba ghanoush – солен крем од модар патлиџан

Baba ghanoush (арапски بابا غنوج bābā ghannūj, baba ganush) е едно од најпознатите јадења на Блискиот Исток, а за подготовка ви се потребни: 1 голем модар патлиџан ¼ чаша таан паста (пржен сусам и сол…