Зошто плачеме?

Научниците веруваат дека постојат две главни функции на плачење: да се смириме кога сме емотивно потресени и како комуникација со другите, односно, сигнализација на чувства со кои се обидуваме да влиј…

Пелтечење – говорна маана кај децата

Пелтечењето е најпознато комуникациско и говорно нарушување кое обично се случува кај децата помеѓу 2 и 5 година. Со зголемување на хронолошката возраст, можноста за оваа појава е намалена. Три пати п…

Најчудните сексуални фобии

Иако не постои реална опасност и не се знае коренот на овие фобии, како што некој се плаши од инсекти, височина, длабочина, затворени простори и сл., така постојат и сексуални фобии. Кои од овие фобии…