Проширени вени – естетски и здравствен проблем

Проширените вени (варикозни вени) не претставуваат само естетски, туку и здравствен проблем, кој особено доаѓа до израз во летните месеци. Кога зборуваме за проширени вени, првенствено мислиме на вени…

Портокал – ѕвезда меѓу лековитите овошја

Портокал или Citrus aurantium спаѓа во групата јужно овошје (агруми) и претставува тропско до суптрoпско, мало, зелено дрво со височина од 5-8 метри. Плодот кој се користи во исхраната е со портокалов…

Бела имела – чудотворно растение

Бела имела (лат. Viscum album) е растение за кое зборувале нордиските и келтските легенди, а и’ припишувале божествени карактеристики, како мажевственост, плодност и романса. Уште од античките в…

Магдонос – растение на воините

Магдонос (лат. Petroselinum crispum) потекнува од медитеранските земји. Биолозите тврдат дека татковината на на ова растение е Сардинија. Античките Грци сметале дека магдоносот е растението на Херкуле…

Маџун – природен лек со стара традиција

Маџунот уште наречен гроздов слад, е специјалитет добро познат на нашите предци, како по својот оригинален вкус и арома, така и по благотворното дејство врз човековото здравје. Маџунот се добива со из…