Чили пиперки – хероите на Мексико

Чили пиперки се лути пиперки кои потекнуваат од семејството Capsicum, познати се по својот зачинет, пикантен вкус, а популарни се и како состојка на многу јадења и сосови. Потекнуваат од Мексико, каде…

Навика за читање кај деца

Читањето книги е една од најголемите причини за правилен развој на една млада личност, која почнува уште во нејзиното детство. Без разлика на жанрот, истражувањата укажуваат на голем број бенефиции со…

Митови и легенди

Митологијата е наука која ја проучува содржината на фантастични приказни во кои јунаците се богови, полубогови, херои и слично. Тие претставуваат сликовити приказни за природата, историјата, судбината…