Употребувајте хељда и потхранете го мозокот

Хељда претставува семе од растението Fagopyrum esculentum кое потекнува од Азија и Сибир, каде се користела како една од основните намирници во исхраната, од која се подготвувале каши. Денес е најпопу…

TLC диета за здраво срце

Нашиот организам бара одредено количество енергија што му го обезбедуваме преку храната, а недостаток или прекумерност на одредени хранливи материи резултира со појава на разни нарушувања и болести. А…

Трчање – спорт кој ви го подобрува животот

Трчање е физичка активност која го подобрува здравјето. Голем број луѓе сметаат дека е здодевно и напорно. Но тоа не би требало да ви биде пречка да пробате да тренирате. Постојат многу причини поради…

Витамин П

Витамин П претставува група на соединенија на билни гликозиди, флавони и флавоноиди и тоа: троксерутин (витамин П4), рутин (застапен во хељдата), хесперидин, ериодиктин (портиокал и лимон), тангеретин…

Крвен притисок – втор дел

Висок крвен притисок – Хипертензија  Болест на новото време, која најчесто настанува како резултат на несоодветна исхрана, стресни животни ситуации, зголемена телесна тежина, недоволна физичка активно…