Кивано – африканска рогата диња

Кивано, лат. Cucumis metuliferus или африканска рогата диња, потекнува од Африка, поточно од Зимбабве. Ова растение стана популарно надвор од Африка по 1930 година, кога успешно почна да се одгледува …

Диета со печурки – М-план

Диета со печурки, т.н. М-план диета е хит меѓу холивудските ѕвезди, а е дело на нутриционистот Џ.Џексон. Оваа диета е многу лесна и едноставна. Единствениот елемент за кој мора да се придржува е барем…

Цинк – за јакнење на имунитетот

Цинкот претставува минерал кој ја има истата улога како и витаминот Ц во третман на настинка и грип. Тој претставува еден од најзначајните минерали во човековиот организам кој е важен во одржувањето н…

Сè што не сте знаеле за ловорот

Ловорот (лат. Laurus nobilis) потекнува од западна Азија, од каде што е проширен до Медитеранот. Во античките времиња се сметал за свето дрво на богот Аполон. Познатиот ловоров венец се доделувал на п…

Хипотироидизам

Хипотироидизам претставува пореметување на метаболизмот како резултат на намалено лачење на тироидни хормони во крвта. Ретко вредностите на тријодтиронин и тироксин се во нормална граница, дури и пока…