Проблеми со вошки

Вошките ги напаѓаат и децата и возрасните, и покрај темелното чистење и одржување на личната хигиена. Како проблем на 21. век, вошките се честа појава. Се јавуваат кај 6 до 12 милиони луѓе годишно, а …

Кандидијаза

Се проценува дека 75 % од жените барем еднаш се сретнале со кандидијаза. Габичката од родот Candida albicans, која инаку редовно живее во нашиот организам, при одредени услови може да и’ се наруши рам…

Штавеј – народна храна со лековити својства

Штавејот (Rumex) е повеќегодишна билка која спаѓа во групата лиснати зеленчуци со зелена боја. Таа доаѓа од Европа, има долги овални листови, и достигнува до околу 1 метар висина. Најмногу успева на в…

Епидемиологија и патогенеза на атопискиот дерматитис

 Атопискиот дерматитис (АД) е хронично, рецидивирачко, воспалително заболување на кожата, пратено со јадеж и типична клиничка слика, зависно од возраста на болниот од АД. Овој ентитет често е асоциран…

Херпес

Херпес е инфекција предизвикана од вирус херпекс симплекс, а се карактеризира со појава на мали, болни меурчиња на површината на кожата и слузницата. Постојат два главна типа на овој вирус: вирус тип …