Јабутикаба – чудо од природата

Јабутикаба (лат. Plinia Cauliflora) е едно од најчудните овошја во светот чија најголема распространетост е во Бразил. Тоа е посебен вид на грозје, кој расте на дрво, со плодови со големина до 4 см, к…

Рамбутан – хранливо и чудно овошје

Рамбутан (лат. Nephelium lappaceum) претставува тропско овошје кое денес се смета за едно од најчудните во светот според својот изглед. Тоа потекнува од малајскиот архипелаг и денес може да се најде с…

Алое вера – чудотворна билка

Алое вера или позната како Aloe Vera Barbadensis Miller, е билка која од порано е позната како еликсир на младоста. Потекнува од Северна Африка, но успева и во Средоземните земји, каде цвета во текот …

Црвен чај – чудото од Африка

Роибос или црвен чај, наречен и „чудото на мајката“ е познат веќе 300 години во Јужна Африка. Исто така се нарекува „африкански црвен чај“. Славата ја стекнал благодарение на корисните ефекти врз орга…