Јод – неопходен за работа на штитната жлезда

Јодот претставува есенцијален минерал кој се јавува во трагови во човековиот организам, примарно одговорен за правилен развој и работа на штитната (тироидна) жлезда, а ние го внесуваме преку храната. …

Хипертироидизам

Хипертироидизам претставува состојба на прекумерна функција на штитната жлезда, односно прекумерно лачење на тироидните хормони. Штитната жлезда или тироидеа претставува мал паренхиматозен орган смест…